De Missie: een hoger hek om de bv Nederland

Peter Wakkie is optimistisch gestemd. ‘Ik denk dat ze dit keer wel ontvankelijk zijn voor onze argumenten’, zegt de advocaat en vertrouwensman van veel boardrooms tegen metgezel Jan Hommen (ex-Philips, ex-ING). De twee bedrijfsveteranen, tegenwoordig actief als commissaris bij onder meer Ahold en TomTom, staan het voorjaar van 2017 op de stoep van het ministerie van Economische Zaken, voor een afspraak met de ambtelijke top. Op de agenda staat één onderwerp: de bescherming van bedrijven. Dat Wakkie positief is gestemd, komt door het maatschappelijk sentiment in reactie op de recente Amerikaanse biedingen op Unilever en AkzoNobel.

Al meer dan tien jaar roept Wakkie dat Nederland naïef is en zijn bedrijven beter moet beschermen. Hij heeft als Ahold-bestuurder activistische aandeelhouders bevochten en in de rechtszaal vaak bedrijven verdedigd tegen de opdringerige bieders en hijgerige aandeelhouders. Amerikaanse bedrijven zijn zwaar beschermd, de Franse overheid zet een hek om zijn nationale iconen, in China en Zwitserland krijg je geen voet aan de grond. Alleen in Nederland, zo moppert de topjurist, is er een soort defaitisme dat het ‘nu eenmaal de spelregels van het kapitalisme’ zijn.

Of het nu zijn liefde voor het juridisch gevecht is, het broodbeleg van de adviesindustrie aan de Zuidas of oprechte bezorgdheid voor de toekomst van de BV Nederland, feit is dat Wakkie zich zichtbaar ergert als hier weer eens de schouders worden opgehaald als een Nederlandse icoon in buitenlandse handen valt.

In mei 2012 klopt hij nog vergeefs aan bij Economische Zaken. Telecombedrijf KPN wordt belaagd door Carlos Slim en Wakkie probeert samen met voorzitter Jacques Schraven van de beschermingsstichting minister Henk Kamp vergeefs tot actie te bewegen. De stichting haalt uiteindelijk zelf de kastanjes uit het vuur. Het is een belangrijk psychologisch moment: voor het eerst in tijden wordt een bieder met succes de deur gewezen.

Geloof in vrijhandel

Wakkie heeft Nederland zien veranderen. Sinds de eeuwwisseling heeft Nederland aandeelhouders meer zeggenschap gegeven. Het is een reactie op de fraudes bij Ahold en Shell. Aandeelhouders kunnen bestuurders en commissarissen disciplineren, is de gedachte. Het is ook een gebaar naar internationale beleggers om de populariteit van Nederlandse beursfondsen te vergroten. En het is vooral een geloof in wereldwijde vrijhandel. Dat is de beste garantie op succes voor een handelsnatie als Nederland, is het idee.

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteurs: Pieter Couwenbergh & Heiko Jessayan

Eén gedachte over “De Missie: een hoger hek om de bv Nederland”

Reacties zijn gesloten.