Media

Uitgelicht
Over Peter Wakkie zijn in media in de afgelopen twintig jaar talrijke publicaties verschenen in de vorm van portretten en interviews. Op deze pagina treft u een selectie aan van links naar en/of PDF’s van websites en artikelen over onderwerpen van uiteenlopende aard. Deze selectie wordt continu bijgewerkt.

Interview BNR – Peter Wakkie, Marieke Bax (Vion, Vastned en Deloitte)

Peter Wakkie @ BNR Interview “Boardroompanel: Vrouwenquotum” door voor .

Het is al jaren een heikel thema in de boardroom: het aantal vrouwen in de top. Een groep durfinvesteerders trekt nu dan echt het gevreesde paardenmiddel van stal: een quotum. Dat en meer bespreekt het boardroompanel met vandaag: Marieke Bax (Vion, Vastned en Deloitte) en Peter Wakkie (Wakkie & Perrick B.V.)

Terugluisteren kan hieronder:

Jaarrekening Steinhoff is een product van de intensive care

Deloitte trekt wederom zijn handen af van de jaarcijfers van meubelconcern Steinhoff . De accountant heeft ‘niet genoeg fatsoenlijk boekhoudkundig bewijs verzameld’ uit de cijfers van de beursgenoteerde keten en heeft daarom een oordeelsonthouding afgegeven. Ondertussen lijdt het bedrijf, opgericht in Zuid-Afrika en statutair gevestigd in Amsterdam, wederom een miljardenverlies.

Vorige maand kwam Steinhoff met de herziene jaarcijfers over 2017. Ook toen gaf Deloitte te kennen zijn vingers er niet aan te willen branden. De VEB noemde die jaarrekening toen ‘één hele grote rode vlag’. Een ‘terechte kwalificatie’, aldus hoogleraar financial accounting Kees Camfferman (VU). ‘Het is duidelijk dat deze jaarrekening een product van de intensive care is.’

Volgens Deloitte zijn er acht grote onzekerheden rond de meubelketen. Zo ziet de accountant onder meer onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf, over de rechtszaken die beleggers zijn gestart, over belastingen en over de toegang tot informatie van bedrijfsonderdelen die ondertussen verkocht zijn.

Dat de accountant zich onthoudt van een oordeel ‘komt niet heel vaak voor’, zegt Camfferman. ‘Je hebt gewoon te weinig houvast voor een goedkeurende verklaring als het zo’n bende is in de financiële huishouding van een bedrijf. Maar een rode vlag dat het huidige management doet zijn werk niet goed is deze verklaring niet.

Wat volgens Camfferman wel onduidelijk is aan de verklaring van Deloitte is wat de boekhouder precies bedoelt. ‘Voor de gemiddelde lezer is het geen duidelijke communicatie. Zeggen ze nou “er is grote onzekerheid, maar we vinden dat het management een goede afweging maakt”, of zeg je “we kunnen niet oordelen over de afwegingen van het management?” Dat kan je er niet zo makkelijk uit opmaken.’

Fors verlies

Volgens de gepresenteerde cijfers leed Steinhoff, dat 120.000 werknemers heeft, in de twaalf maanden tot en met september 2018 een verlies van €1,2 mrd. In de vorige maand gepresenteerde cijfers over 2017 was dat verlies nog een stuk groter, namelijk €4 mrd.

Steinhoff waardeert zijn bezittingen op €16,4 mrd, een miljard minder dan in 2017. Het bedrijf heeft door onregelmatigheden in de cijfers al voor €15,3 mrd moeten afschrijven. De waarde van de bezittingen zijn belangrijk voor beleggers die claims hebben lopen tegen het Zuid-Afrikaanse bedrijf. Sinds de boekhoudproblemen aan het licht kwamen, eind 2017, is Steinhoff 97% van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Rond 1 uur ’s middags staat het aandeel Steinhoff in Frankfurt 8% lager.

Ook bij de jaarcijfers over 2017 gaf Deloitte te kennen zijn vingers er niet aan te willen branden. Toen ging het nog om negen risico’s en onzekerheden. Een boekhoudtechnische onzekerheid — of een bepaalde aanpassing in de winst- en verliesrekening moet worden opgenomen of niet — is in 2018 niet opgenomen.

Miljardenfraude

Dit jaar stelde PwC vast — na meer dan een jaar onderzoek — dat bestuurders van Steinhoff voor ten minste €6,5 mrd hebben gefraudeerd. Winsten en waarderingen van bezittingen van het meubelconcern zijn daarbij jarenlang ‘substantieel’ opgeblazen.

Beleggers, toezichthouders en zakenpartners voeren volgens het jaarverslag zeker vijftien claimzaken tegen Steinhoff, dat onder meer de Nederlander Peter Wakkie heeft aangetrokken om deze zaken te begeleiden. Onder meer de Vereniging Effectenbezitters is bezig met een zaak tegen Steinhoff. De totale waarde van de claims loopt in de miljarden, maar Steinhoff heeft hier geen geld voor opzij gezet omdat de omvang van de mogelijke kosten nog niet te bepalen is. Steinhoff zegt alle claims aan te gaan vechten.

Rechtszaken

Er zijn nog geen rechtszaken gestart tegen (voormalige) medewerkers van Steinhoff, al is de Duitse justitie wel bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar twee voormalige managers. Ook maakt Steinhoff melding van onderzoeken van de Duitse beurstoezichthouder BaFin — Steinhoff heeft een beursnotering in Frankfurt — en de FSE, de Frankfurt Stock Exchange.

Voor de volgende jaarrekening verwacht Steinhoff een significant lagere omzet te moeten rapporteren. Dat komt doordat onderdelen zijn afgestoten, de concurrentie is toegenomen en door economische achteruitgang. Ook de reputatieschade door de ontboezemingen heeft een behoorlijke impact op de verkopen, verwacht ceo Louis du Preez.

Ondertussen nemen de kosten voor Steinhoff toe, vooral door de grote hoeveelheid extern advies die nodig is om met de claims tegen het bedrijf om te gaan. In 2018 kostte dat €117 mln. Ook stijgen de financieringskosten.

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteur: Lennart Zandbergen

Interview BNR – Peter Wakkie, Pauline van der Meer Mohr (HSBC, DSM, Mylan en EY) en Tanja Nagel (EY, Kas Bank en PNO consultants)

Peter Wakkie @ BNR Interview “Boardroompanel: Beter betaalde managers” door voor .

Beter betaalde managers presteren beter, Siemens zet de volgende stap in het splitsen van de bedrijfsonderdelen en het boek van Marcel Canoy over de dagelijkse gang van zaken bij de Rabobank is uit. Dat en meer bespreekt het boardroompanel met vandaag: Pauline van der Meer Mohr (HSBC, DSM, Mylan en EY), Tanja Nagel en Peter Wakkie (TomTom, Wakkie & Perrick B.V.)

Terugluisteren kan hieronder:

TomTom’s shareholders vote in favour of all voting items

Amsterdam, The Netherlands, 17 April 2019 – TomTom (Tom2) announces that the Annual General Meeting held today voted in favour of all voting items. This includes the re-appointment of Taco Titulaer, CFO, as a member of the Management Board for a second term of four years, ending after the Annual General Meeting in 2023.

Peter Wakkie retired as Chairman and Member of the Supervisory Board at the conclusion of today’s meeting. Peter is succeeded as Chairman by Derk Haank.

“We have been very fortunate to have had Peter on our Supervisory Board for ten years,” commented Harold Goddijn, CEO, TomTom. “Peter is one of the most gifted people I have had the opportunity to work with. I am grateful for all his contributions, the generous availability of his time and all he taught me over the last decade.”

The adopted resolutions, with detailed voting results, can be found on our corporate website.

Nieuwe termijn financieel directeur TomTom

Amsterdam – De aandeelhouders van TomTom hebben voor een verlenging van de termijn van financieel directeur Taco Titulaer gestemd. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de navigatiedienstverlener. Titulaers termijn loopt nu tot en met de aandeelhoudersvergadering van 2023.

Verder trad Peter Wakkie af als voorzitter en lid van de raad van commissarissen. Hij wordt als voorzitter opgevolgd door Derk Haank. Die trad in september toe tot de toezichtsraad.

Zie ook: De Telegraaf en het persbericht van TomTom

Interview BNR – Peter Wakkie, Louise Gunning (Schiphol Group en ONVZ) en Annemieke Roobeek (ABN Amro en KLM)

Peter Wakkie @ BNR Interview “Boardroompanel: Fusie twee megabanken” door voor .

Al tien jaar wordt er over een fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank gesproken. Sinds dit weekend zijn de twee Duitse grootbanken officieel in gesprek. Verder kwam het  vrouwenquotum dat er misschien tóch gaat komen en de regulering van tech-bedrijven aan bod in het boardroompanel met: Louise Gunning (voorzitter raad van commissarissen bij Schiphol Group en ONVZ),  Annemieke Roobeek (commissaris bij onder andere ABN Amro en KLM) en Peter Wakkie (TomTom, Wakkie & Perrick B.V.).

Terugluisteren kan hieronder:

OVERVIEW OF FORENSIC INVESTIGATION

Press Release

15 March 2019

OVERVIEW OF FORENSIC INVESTIGATION

1. Introduction

The Supervisory Board and the Management Board (together, the “Boards”) of Steinhoff International Holdings N.V. (“SIHNV”) have now received a report prepared by PricewaterhouseCoopers Advisory Service Proprietary Limited (“PwC”) setting out their findings following the investigation initiated at the request of the Supervisory Board in December 2017 on the instructions of Werksmans Attorneys (“PwC Report” or “Report”).

[…]

2. Scope of the PwC Investigation

PwC was asked to assist with an investigation into the occurrence of potential accounting irregularities, or potential non-compliance with laws and regulations impacting on Steinhoff’s financial statements.

[…]

The PwC investigation team’s principal interaction with SIHNV was through a special committee of the Boards being Louis du Preez, Peter Wakkie and Moira Moses assisted by Alexandra Watson and the Supervisory Board nominee director Paul Copley following his nomination in August 2018.

PwC has confirmed that it considers itself to be independent of the Group and that it has not been influenced or restricted by the Group in terms of access to information to undertake its investigation or in the writing of the report. The scope of the PwC Report is consistent with the investigation plans discussed with and approved by the Supervisory Board.

[…]

Read the full article on Steinhoffinternational.com

 

’Geen bewijs Dutch discount’

Zijn Nederlandse bedrijven nu wel of niet goed beschermd tegen overnames en activistische beleggers? Beleggers vinden het niks dat er mogelijk een wettelijke bedenktijd van 250 dagen komt. Maar topadvocaat en commissaris Peter Wakkie verdedigt het mede door hem bedachte voorstel.

„Ik ben niet tegen overnames, heb er zelf ook veel aan meegewerkt. Zolang ze maar gebalanceerd en professioneel worden uitgevoerd en niet door partijen die ten tonele verschijnen simpelweg om korte termijnwinsten te verzilveren,” aldus Wakkie.

De AFM vreest voor schade aan het investeringsklimaat en een Dutch discount, een waardedaling van Nederlandse aandelen.

„Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor het wijdverbreide concept van een Dutch Discount. Het zijn soundbites, meer niet. Dat is het eerste punt wat ik graag wil maken. Neem eens het voorbeeld van het zeer succesvolle Amerikaanse bedrijf. Google heeft twee soorten aandelen, A en B. De A-aandelen worden op de beurs verhandeld, de B-aandelen zijn nog in handen van de oprichters. Die B-aandelen zorgen ervoor dat de oprichters over een meerderheid van het stemrecht beschikken. Dus Google, een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld, heeft een governance structuur waarbij de oprichters vrijwel alles dicteren. Dus, waarom is er geen Silicon Valley Discount? ”

„Het tweede punt dat ik graag wil maken is dat velen uit de beleggersgemeenschap kritiek hebben op de voorgestelde 250 dagen wachttijd, maar vrijwel niemand heeft het wetsontwerp gelezen. Mensen zouden eigenlijk eerst het wetsvoorstel moeten lezen. Dan zie je hoe gebalanceerd het is. Het stakeholdersconcept is belangrijk omdat het niet alleen aandeelhouders respecteert, maar ook andere belanghebbenden, zoals werknemers. Als ik voor een publiek van werknemers zou gaan staan, dan zou iedereen denk ik vóór dit wetsvoorstel zijn. En waarom? Bij een overname kunnen hun banen op het spel komen staan. Weet u wat synergieën zijn? De aandelenprijs gaat omhoog wanneer een fusie of overname plaatsvindt met veel synergieën. Maar is ook een eufemisme voor het schrappen van banen. Dat mag. Maar iemand moet voor rechten van werknemers opkomen. Want er is meer dan alleen aandeelhoudersbelang.”

Nederlandse bedrijven zijn toch al goed beschermd?

„Neem het voorbeeld van AkzoNobel. PPG, een bedrijf dat zelf goed beschermd is in Pennsylvania, doet een ongevraagd bod, er was geen overleg vooraf met AkzoNobel. PPG zelf is lastig over te nemen, in Pennsylvania geldt een betere bescherming dan in Nederland. AkzoNobel is zelf maar beperkt beschermd. En Elliott (de activistische belegger die AkzoNobel het leven zuur maakte, red.), dat pas drie maanden eerder aandelen kocht en helemaal geen lange termijn waarde creatie op het oog heeft, ging eisen dat AkzoNobel zou gaan praten met PPG. ’Anders sturen we jullie president-commissaris weg’, dreigden ze. ’Jullie voorzitter moet doen wat wij zeggen’. Waarom? Het is al de fiduciaire plicht van commissarissen en bestuurders om een afweging te maken? De voorzitter van de raad van commissarissen ging niet praten, dus stapte Elliott naar de rechter. Dat mislukte, maar de rechtsgang kostte het management van AkzoNobel meer aandacht dan dat er was voor het besturen van het bedrijf. En dat is precies waar deze wachttijd wet een eind aan moet maken: korte termijn-activisme dat is ontworpen om bestuurders te dwingen iets te doen wat ze onder normale omstandigheden niet zouden doen. Dat heeft niks te maken met het afnemen van aandeelhoudersrechten.”

Wat als bestuurders zich verschansen als hun eigen functioneren ter discussie komt?

„Iedereen met 3% van de aandelen kan naar de rechter stappen en zeggen: ’Hier wordt de wachttijd misbruikt voor eigen belangen. De rechter zal daar dan over oordelen’.

Nederland staat qua bescherming van minderheidsrechten van aandeelhouders op sommige lijstje van beleggers onder landen als Rusland en China.

„Dat is de grootste onzin, kan niet, heeft u wel eens litigation (een zakelijk geschil, red.) in China gedaan? Waar worden die lijstjes over aandeelhoudersrechten gemaakt? In China?”

We willen toch juist de dialoog aanmoedigen tussen bedrijven en aandeelhouders. Dan moet je toch niet zo’n drempel als deze wet opwerpen?

„Dialoog is goed, maar bij een vijandig bod is men daar helemaal niet op uit.”

 

Lees het volledige artikel op telegraaf.nl.

Auteur: Edwin van der Schoot

Gouden zet van Marcel Boekhoorn

AMSTERDAM – Toenmalig Ahold-bestuurder Peter Wakkie was zijn tijd ver vooruit. Hij zag in 2007 al dat twee iconische Nederlandse merken moesten gaan samenwerken. Zodat je je dagelijkse boodschappen in de Hema kunt doen en food en non-food kan halen in de Albert Heijn.

[…]

Lees het volledige artikel op telegraaf.nl.

Auteur: Harry van Gelder

Raad van State geeft groen licht voor wet Wakkie & Hommen

Den Haag – De Raad van State ziet geen bezwaar tegen een wet die Nederlandse beursgenoteerde bedrijven de mogelijkheid biedt om 250 dagen bedenktijd in te roepen bij een overnamebod of andere ingrijpende voorstellen.

Dat blijkt uit een toelichting die samen met een conceptwetsvoorstel vrijdag is gepubliceerd.

Het voorstel, dat in 2017 door onder andere Jan Hommen en Peter Wakkie werd belobbyd in politiek Den Haag, volgde op ongevraagde overnamebiedingen op AkzoNobel en Unilever, begin 2017.

Ook Ahold had wel oren naar een wettelijke bescherming, omdat de overeenkomst tussen het bedrijf en de stichting (SCAD) die beschermingsconstructie van de Nederlands-Belgische supermarktketen bewaakt, in december 2018 verlengd moest worden.

[…]

Lees het volledige artikel op telegraaf.nl.

Auteur: Edwin van der Schoot