Gesprek met Peter Wakkie over toezicht en integriteit

Peter Wakkie en Hendrik Jan Biemond streden in 2005 met elkaar als governance officer bij Ahold en officier van justitie over een schikking voor het boekhoudschandaal bij Ahold. Hard feelings zijn er niet, blijkt uit dit boeiende gesprek over toezicht en integriteit.

Hij is advocaat in hart en nieren, maar dat weerhield Peter Wakkie (63) er in 2003 niet van een uitstap te maken naar de raad van bestuur van Ahold, waar hij de eerste chief governance officer van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming werd.

Hij regelde in de nasleep van het boekhoudschandaal een gunstige schikking met de aandeelhouders, voorkwam een boete van de toezichthouder en bracht bij Ahold het interne controlesysteem strak op orde. Eind 2009 ging Wakkie formeel met pensioen, maar stil zit hij bepaald niet. Vanuit een klassiek pand in Amsterdam-Zuid combineert hij diverse commissariaten (bij TomTom, ABN Amro, WoltersKluwer en BCD Holdings) met zijn advocatenkantoor Spinath&Wakkie B.V., en geeft hij geregeld voordrachten over corporate governance, compliance, risk management en het belang van een chief governance officer.

Lees het volledige artikel op managementscope.nl.

Interviewer: Hendrik Jan Biemond
Auteur: Hans Pieter van Stein Callenfels