Kabinet besluit tot bescherming bedrijfsleven

Het kabinet komt met maatregelen om Nederlandse bedrijven te beschermen tegen vijandige overnames. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarmee zwicht de bewindsman voor de oproep van enkele topcommissarissen van beursgenoteerde concerns en werkgeversorganisatie VNO-NCW. In eerste instantie was Kamp niet van zins met een plan van aanpak te komen.

Sterke lobby

Lobbyorganisatie VNO-NCW drong toch aan op meer wettelijke mogelijkheden om ongewenste overnames te blokkeren. Beschermingsconstructies zijn slechts van tijdelijke aard en kunnen alleen met instemming van de aandeelhouders opnieuw ingericht worden. In de praktijk zijn beleggers daar geen voorstander van.

Kamp sluit zich nu vrijwel geheel aan bij het pleidooi van de werkgevers en in het bijzonder het voorstel van drie Nederlandse captains of industry Jan Hommen, commissaris van Ahold, oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en advocaat Peter Wakkie, voormalig bestuurder van Ahold. Pikant is dat juist de beschermingsconstructie bij Ahold volgend jaar afloopt.

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteur: Alexander Weissink