‘Nederlandse bedrijven zíjn al geweldig beschermd’

Na twintig jaar als fusie- en overnameadvocaat maakt Christiaan de Brauw de balans op in een lijvig boek. „Sommige Amerikaanse beleggers vinden Nederland het evil empire.”

[…]

Goed mogelijk dat het nog dit jaar toe is aan een update. Sinds AkzoNobel en Unilever vorig jaar ontsnapten aan vijandige overnames, leeft in bedrijfsleven en politiek de overtuiging dat Nederlandse multinationals betere bescherming nodig hebben tegen ongewenste kopers en activistische beleggers. De regering heeft maatregelen in beraad, zoals extra wettelijke bedenktijd van 250 dagen en protectie van bestuur en commissarissen bij een vijandelijk bod. Woensdag nog zei topadvocaat Peter Wakkie, een van de bedenkers van dit plan, in een interview met De Telegraaf dat de bescherming van Nederlandse multinationals „peanuts” is vergeleken met die in andere landen.

[…]

Hier bestaat juist de indruk dat Amerikanen hun bedrijven beter beschermen. Advocaat Peter Wakkie noemt de Amerikaanse staat Delaware, waar de meeste beursvennootschappen gevestigd zijn, als voorbeeld. Daar kunnen bestuurders volstaan met ‘nee’ als ze een overname niet zien zitten.

„Juridisch kan dat daar inderdaad, maar de feitelijke situatie is anders. Zo moet de hele board [bestuurders én commissarissen, red.] ieder jaar door de aandeelhouders herkozen worden. Dat betekent dat je voortdurend op verkiezingscampagne bent en ga dan maar eens een aantrekkelijk bod afwijzen. Leo Strine, een rechter uit Delaware, was onlangs in Nederland. Hij zei me dat er geen vijandige biedingen meer zijn in Delaware. Ieder bod dat hoog genoeg is, gaat door.”

[…]

Lees het volledige artikel op: NRC.nl

Auteur: Joris Kooiman