Ondernemingskamer Gerechtshof Amsterdam herstelt Peter Wakkie in ere

Maandag was advocaat Peter Wakkie nog in handen van de Spaanse politie, woensdag herstelde de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam hem in ere: hij mag aanblijven als interim-bestuurder van het Spaans-Russische telecombedrijf Zed+. Een Spaanse topman met wie Wakkie bonje had, Javier Pérez, kan dankzij dit vonnis worden ontslagen.

Andere advocaten die bij deze zaak betrokken zijn, beschouwen deze Pérez als de mogelijke aanstichter van Wakkie’s aanhouding in Madrid afgelopen maandag, zo zeiden zij dinsdag in verschillende media. Volgens Spaanse berichten werd Wakkie door justitie verdacht van het tegenwerken van een onderzoek naar corruptie, in zijn rol van interim-bestuurder. De Ondernemingskamer benoemde Wakkie eind 2014 in deze rol, na hevige conflicten tussen de Spaanse en Russische eigenaren.

Volgens de aandeelhouders van Zed+ werkte Pérez de pogingen van Wakkie tot verkoop van het bedrijf steeds tegen, schrijft het Parool. De Nederlander werd afgelopen week naar Madrid gelokt voor zogenaamde besprekingen met potentiële investeerders, waarna hij maandagmorgen op de luchthaven van de Spaanse hoofdstad werd gearresteerd. Met dit vonnis op zak kan Wakkie terug naar Spanje om daar vrijdag op de aandeelhoudersvergadering het ontslag van Pérez in gang te zetten.

Een andere Nederlander die een bestuurdersrol bekleedde bij Zed+, Frank Schreve, is volgens de Ondernemingskamer op de hand van Pérez geweest. Zijn benoeming tot commissaris bij Zed+ is teruggedraaid, terwijl het verzoek van Pérez om Wakkie te ontslaan werd afgewezen.

In een interview met het Financieele Dagblad zegt Wakkie dat hij zijn aanhouding ‘wel zag aankomen’, en dat het onder meer Schreve was die er bij hem op aandrong om naar Spanje af te reizen voor gesprekken. “Ik begreep niet waarom. Er was geen duidelijk plan en er was ook geen informatie verstrekt over de identiteit van de partijen. Ook onze commissaris Frank Schreve drong er op aan dat ik zou gaan. Dus toen dacht ik: oké, ik kom.”

Klik hier voor het arrest van de Ondernemingskamer

Lees het volledige artikel op advocatie.nl.

Auteur: redactie