Strijd om Nidera-miljoenen gaat nog jaren duren

De claim van de Chinese kopers op de oud-eigenaren van de Rotterdamse grondstoffenhandelaar Nidera is veel hoger dan tot nu toe bekend. Bij een kort geding woensdag voor de rechtbank in Rotterdam bleek dat de vordering van Cofco International, dat in meerderheid in handen is van de Chinese staat, ‘minimaal $500 mln’ bedraagt.

[…]

Braziliaanse winsten

Cofco, vertegenwoordigd door advocaten van De Brauw, stelt dat door deze malversaties de winsten van Nidera 75% te hoog zijn voorgespiegeld. De waarde van het bedrijf, die is gebaseerd op historische en toekomstige winsten, zou daardoor te hoog zijn vastgesteld.

[…]

Spoedarbitrage

[…]

Naar aanleiding van de uitkomsten begon Cofco een spoedprocedure tegen de voormalige eigenaren bij het arbitragehof ICC.

[…]

Beslaglegging

Om meer zekerheid te krijgen legde Cofco op 8 januari dit jaar beslag op het andere deel van de verkoopprijs. Dit beslag werd gelegd op twee houdstervennootschappen van de oud-eigenaren – de families Salzer Levi, Drake en Mayer-Wolf – en op hun woningen, banktegoeden en kunstcollecties.

Voor de rechtbank bepleitten advocaten van Stibbe, Nauta Dutilh, Spinath+Wakkie en Houthoff, die de drie families vertegenwoordigen, dat de beslagen onrechtmatig zijn.

[…]

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteurs: Gaby de Groot & Pieter Lalkens