De drie dubieuze spookfirma’s rond Imtech Polen

De fraude bij Imtechs Poolse dochter, die aan de basis stond van het grootste naoorlogse bedrijfsfaillissement in Nederland, zat veel dieper dan tot nu toe bekend. Uit nieuw onderzoek van het FD blijkt dat de problemen niet beperkt bleven tot het beruchte pretpark.

[…]

Onder druk

Deze dubieuze firmaatjes leken verbonden met het pretpark. Dus moesten ze in de schikking, vond Imtech.

Maar dat kon niet zonder hulp van Peter Jan Mulder, de bedenker van het pretpark en directeur van AWW. Ook Orangefield moest worden gebeld. Dit trustkantoor is de bestuurder van de plots opgedoken bedrijfjes. Of iedereen op 12 maart naar ‘The Rock’ in Amsterdam kon komen?

Zo komt het dat, op die dinsdag 12 maart, een delegatie van Imtech in een kamer zit te wachten. Imtech heeft een team van huisadvocaat De Brauw bij zich.

Een andere kamer is ingeruimd voor de bekende advocaat Peter Wakkie. Hij vertegenwoordigt zakenman Henk Roodenburg, die 38% van het pretpark bezit. Roodenburg heeft €30 mln in het project gestoken en hoopt daar iets voor terug te zien.

[…]

Terugbetalen

De temperatuur in de kamers van ‘The Rock’ loopt op. In de concepttekst van de schikking staat dat alle genoemde bedrijven, die ooit geld van Imtech hebben ontvangen, die bedragen moeten terugbetalen.

Maar de drie bedrijven die Orangefield beheert, zijn op dat moment leeg. Orangefield kan niet beloven geld terug te betalen dat er niet is. Het trustkantoor weigert de schikking te tekenen en schuift de hete aardappel door naar Mulder. De AWW-eigenaar moet de spookbedrijfjes maar op zijn naam zetten.

Mulder wil eerst ook niet, maar gaat overstag. Dit na grote druk van Imtech en Roodenburgs advocaat Wakkie. De AWW-directeur wordt door alle partijen beloofd dat hij niet aansprakelijk is voor wat die bedrijfjes hebben gedaan.

Orangefield gaat aan de slag. Het kost uren faxen om alle documenten uit Cyprus, de Britse Maagdeneilanden en Luxemburg te verzamelen. De aandelen van de spookfirma’s worden op Mulders naam gezet. Van wie ze eerst waren was toen niet bekend en is ook nu nog onduidelijk.

[…]

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteurs: Jeroen Molenaar & Siem Eikelenboom