Ondernemingskamer stelt wanbeleid vast bij Spaans-Russische applicatiebouwer ZED+

Bij ZED+, een Nederlandse holding met Spaanse en Russische aandeelhouders, is tussen 5 juni 2012 en 27 november 2014 sprake geweest van wanbeleid. Dat maakte de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vrijdag in een uitspraak over het telecombedrijf bekend.

[…]

De Russen stappen in eind 2014 naar de Ondernemingskamer, die een onderzoek instelt naar de gang van zaken bij het bedrijf. Twee (interim)-bestuurders worden aangesteld, de Nederlandse topadvocaat Peter Wakkie en Sipko Schat, voormalig bestuurder van de Rabobank. Frank Schreve, ex-bestuurder van het Twentse technologiebedrijf TenCate en Rabobank, wordt door de Ondernemingskamer aangesteld als commissaris. De drie Nederlanders kunnen echter geen eind maken aan de conflicten.

Wakkie blijft aan

In 2016 wordt ex-ceo Pérez Dolset geschorst door de Ondernemingskamer en begin 2017 wordt hij ontslagen. In januari 2017 wordt de raad van commissarissen, inclusief Schreve, door de Ondernemingskamer buitenspel gezet. In dezelfde maand wordt Wakkie op het vliegveld van Madrid aangehouden voor verhoor door de Spaanse autoriteiten na aangifte van Pérez Dolset over de mogelijke fraude in Rusland. De Spaanse aandeelhouders eisen daarop het vertrek van Wakkie, maar volgens de Ondernemingskamer is daar geen grond voor.

In de vrijdag gepubliceerde uitspraak van de Ondernemingskamer blijkt dat alle commissarissen van ZED+ inmiddels zijn ontslagen. Hun bevoegdheden zijn overgedragen aan een tijdelijk benoemd beheerder, advocaat Wouter Jongepier. Wakkie blijft aan als bestuurder.

Niet ingrijpen

De Ondernemingskamer verwijt toenmalig ceo Pérez Dolset aandeelhouders en de raad van commissarissen ‘onjuist en onvolledig’ te hebben voorgelicht over de gang van zaken ten tijde van de samenvoeging van de Spaanse en Russische onderneming in de vennootschap ZED+ en de daarmee gepaard gaande omruil van aandelen. De Ondernemingskamer houdt tevens de raad van commissarissen, waarvan ook de Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer nog kort deel van uitmaakte, verantwoordelijk voor het wanbeleid. ‘De raad heeft nagelaten bij te sturen of in te grijpen.’

Lees het volledige artikel op: Het Financieele Dagblad