Ongrijpbare pleiter voor Ahold

Peter Wakkie is de eerste topadvocaat die de overstap maakte naar het zakenleven. Als bestuurder van Ahold moet hij het concern door tal van rechtszaken loodsen. Portret van een trendsetter.

Julie Wakkie (24), zegt dat ze haar hele leven al probeert te begrijpen wat voor man haar vader is. Hij lijkt frivool en flamboyant. Maar zij vindt hem vooral integer. ,,Hij handelt altijd naar eer en geweten, zonder Donner-achtig te worden.” Mensen zullen van hem verwachten, zegt ze, dat hij een VVD’er is. Maar Julie Wakkie denkt dat haar vader op GroenLinks stemt, of misschien wel op de SP.

Dit is de man die vorig jaar oktober het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek verliet en toetrad tot de raad van bestuur van Ahold om de onderneming voor te bereiden op de rechtszaken die zullen komen, aangespannen door beleggers, door beurstoezichthouders, door het openbaar ministerie. Want Ahold bedroog zijn accountant en merkte te laat dat het in Amerika zelf werd opgelicht. Toen dat in februari 2003 uitkwam, ging de onderneming bijna failliet. Peter Wakkie (55) is de eerste advocaat van zijn niveau die in Nederland de overstap naar het zakenleven maakte, al weet zijn vriend en collega Johan Kleyn (56) van Allen & Overy ook een voorbeeld uit zijn eigen kantoor: Rob van de Vijver. Die ging in de jaren ’70, toen Allen & Overy nog lang geen Allen & Overy was, naar de raad van bestuur van Heineken.

Lees het volledige artikel op nrc.nl.

Auteur: Jannetje Koelewijn