In Nederland moet de aandeelhouder zich niet te veel met het bedrijf willen bemoeien

De aandeelhouder heeft een slechte week achter de rug. Nee, er was geen crash op de beurs, en ook kondigden bedrijven niet massaal aan hun dividend te verlagen. Er gebeurde iets fundamentelers in Nederland: de aandeelhouder werd als een kortzichtige geldwolf neergezet wiens rechten moeten worden ingeperkt. Dat gebeurde eerst in een ingezonden stuk van Hollandse ‘old boys’ in NRC, en later tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over beschermingsconstructies voor beursgenoteerde bedrijven.

Aanleiding was de mislukte overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG. Ook het kortstondige bod van Kraft Heinz op Unilever in februari speelde mee. Ineens werden Hollandse parels belaagd door agressieve Amerikanen met veel te makkelijke toegang tot kapitaal, klonk het. ‘In de VS is de markt afgegraasd, nu zijn het de Nederlandse weiden’, aldus oud-ceo Hans Wijers van AkzoNobel in de Kamer.

Die uitverkoop van ‘goed gemanagede multinationals’ (dixit hoogleraar Henk Volberda) moeten we toch niet willen met zijn allen, was de teneur in de Kamer en van de maandenlange lobby van vier prominenten uit het bedrijfsleven, waaronder topadvocaat en old boy Peter Wakkie.

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteur: Saskia Jonker