In Nederland moet de aandeelhouder zich niet te veel met het bedrijf willen bemoeien

De aandeelhouder heeft een slechte week achter de rug. Nee, er was geen crash op de beurs, en ook kondigden bedrijven niet massaal aan hun dividend te verlagen. Er gebeurde iets fundamentelers in Nederland: de aandeelhouder werd als een kortzichtige geldwolf neergezet wiens rechten moeten worden ingeperkt. Dat gebeurde eerst in een ingezonden stuk van Hollandse ‘old boys’ in NRC, en later tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over beschermingsconstructies voor beursgenoteerde bedrijven.

Aanleiding was de mislukte overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG. Ook het kortstondige bod van Kraft Heinz op Unilever in februari speelde mee. Ineens werden Hollandse parels belaagd door agressieve Amerikanen met veel te makkelijke toegang tot kapitaal, klonk het. ‘In de VS is de markt afgegraasd, nu zijn het de Nederlandse weiden’, aldus oud-ceo Hans Wijers van AkzoNobel in de Kamer.

Die uitverkoop van ‘goed gemanagede multinationals’ (dixit hoogleraar Henk Volberda) moeten we toch niet willen met zijn allen, was de teneur in de Kamer en van de maandenlange lobby van vier prominenten uit het bedrijfsleven, waaronder topadvocaat en old boy Peter Wakkie.

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteur: Saskia Jonker

En de vraag is: komt er een hek om Nederland, ja of nee?

Voor- en tegenstanders van extra beschermingsmaatregelen voor beursvennootschappen in overnamesituaties komen donderdag in Den Haag bijeen om door leden van de Tweede Kamer te worden gehoord.

Hoe zijn de politieke verhoudingen nu?

Hommen heeft samen met twee andere captains of industry, oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en advocaat Peter Wakkie, zijn voorstel bij beleidsmakers onder de aandacht gebracht. Het voorstel om de bescherming van Nederlandse beursvennootschappen steviger in de wet te verankeren wordt nu binnen het kabinet-Rutte omarmd, en kan ook in de Tweede Kamer op een brede steun rekenen. PVV, CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA zijn voorstander om het behoud van Nederlandse kroonjuwelen in de wet vast te leggen. VVD is tegen en keert zich daarmee tegen zijn eigen minister Kamp.

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteur: Heiko Jessayan

 

Buitenlandse investeerders maken amok tegen bescherming bv Nederland

Aan de vooravond van een hoorzitting in de Tweede kamer over het beschermen van Nederlandse bedrijven tegen vijandige overnames roeren internationale beleggers zich. In een stevige brief aan minister van economische zaken Henk Kamp uit het International Corporate Governance Network (ICGN) zorgen over de positie en bescherming van aandeelhouders.

De in Londen gevestigde vereniging van institutionele beleggers maakt zich met name ongerust over het voorstel van het kabinet om een lange bedenktijd in te lassen zodra Nederlandse beursgenoteerde bedrijven in de belangstelling staan.

Onder meer politici, werkgeversorganisatie VNO-NCW en verschillende captains of industry — Jan Hommen, commissaris van Ahold, oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en advocaat Peter Wakkie, voormalig bestuurder van Ahold — drongen de voorbije weken aan op meer wettelijke armslag om ongewenste overnames te blokkeren.

Lees het volledige artikel op fd.nl.

Auteur: Maurice Geluk

Peter Wakkie pleit voor betere bescherming tegen vijandige overnames

‘In het buitenland is het allemaal beter geregeld’

‘Nederland is gebaat bij sterke ondernemingen. Daarom mogen onze beursgenoteerde bedrijven niet zomaar via vijandige biedingen in buitenlandse handen vallen’, zegt topcommissaris Peter Wakkie (68) over de vijandige overnamepogingen waaraan Nederlandse multinationals als Unilever, PostNL en Akzo Nobel de laatste tijd ten prooi vallen. Unilever en PostNL hebben hun belagers (voorlopig) afgewimpeld, bij verf- en chemiebedrijf AkzoNobel is het overnamegevecht met zijn Amerikaanse concurrent PPG in volle gang.

Lees het volledige artikel op volkskrant.nl.

Auteur: